12. 12. 2017

Praha: nových bytů se letos prodá méně

V Praze se letos podle odhadů společnosti Central Group prodají nové byty za 30 miliard korun, což je víceméně stejný výsledek jako loni. Počet prodaných bytů ovšem klesne o téměř 20 % na 5 500. Tyto údaje odrážejí vzestup cen, který je pro pražský bytový trh hlavním parametrem už delší dobu. Průměrná cena jednoho bytu v Praze letos vzrostla o zhruba 700 000 Kč. „Vzhledem k razantnímu zvýšení cen o zhruba 40 % za poslední dva roky se velká část z nabízených bytů dostala mimo příjmové možnosti běžných domácností. Reálně dostupná nabídka pro střední třídu v Praze se tak nyní pohybuje jen kolem pětistovky bytů, a to je zcela nedostatečné,“ říká výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Trh pražských novostaveb byl letos totiž výrazně ovlivněn hned několika faktory. Ve větší míře se do prodeje dostaly menší luxusnější projekty v centru města a naopak se snížil počet projektů na periferii. Především ale umělé omezení nabídky vyhnalo ceny nahoru. „Tento nestandardní realitní koktejl způsobil, že přestože se prodá v Praze o pětinu méně bytů, hodnota všech prodaných bytů v pražských novostavbách bude jen nepatrně nižší než loni,“ vysvětluje M. Tomášková.

Prodej bytových novostaveb

Zdroj: Prodané byty s územním rozhodnutím do roku 2015 samostatné analýzy Central Group, 2016 Central Group, Trigema, Skanska Reality. 2017 odhad Central Group. Hodnota prodejů odhady Central Group

 SF/pb