21. 3. 2016

O penězích na sídlo NKÚ bude vláda jednat nejdřív koncem března

Návrh na uvolnění peněz pro výstavbu nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu předloží ministerstvo financí vládě nejdříve 30. března. V tuto chvíli k němu shromažďuje veškeré potřebné podklady. Na dotaz ČTK to dnes sdělilo ministerstvo financí. Ministerstvo původně uvedlo, že věc posoudí a stanovisko sdělí do konce února. Sněmovní kontrolní výbor už dvakrát vyzval ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby vládě návrh na uvolnění peněz předložil.

„Oceňuji, že ministerstvo financí předloží v souladu s institucionálními zvyklostmi zmíněný materiál k projednání vládě. Nerozumím ale tomu, jaké podklady shromažďuje, protože všechny nezbytné podklady má k dispozici již od listopadu loňského roku,“ sdělil ČTK prezident NKÚ Miloslav Kala. Již v lednu se obrátil na poslance z kontrolního výboru s tím, že ministr financí v této věci nekoná.

Úřad sídlí řadu let v pronajaté budově a státu se nepodařilo najít jinou vhodnou budovu v majetku státu. Proto se rozhodl postavit nové sídlo, které by mělo stát asi 600 milionů korun. Podle ministerstva financí jde včetně kupní ceny pozemku celkem o 773 milionů ko­run.

NKÚ, aby mohl využít ušetřené peníze z předchozích let, musí podle zákona požádat o souhlas s použitím nároků z tzv. nespotřebovaných neprofilujících nároků na profilující výdaje. O tom musí rozhodnout vláda. Peníze na stavbu nového sídla schválil už loni rozpočtový výbor, když schvaloval návrh rozpočtu NKÚ.

Babiš začátkem února požádal NKÚ o doplňující informace. Ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu v únoru poslancům z kontrolního výboru řekla, že ministerstvo chce na základě dodatečně získaných informací investici posoudit a do konce února rozhodne. Ministr chce podle ní důkladně posoudit efektivitu a návratnost vynaložených peněz.

„Věřím, že pan ministr financí opravdu materiál vládě předloží a splní tak usnesení kontrolního výboru, který ho už v lednu vyzval, aby tak učinil bez zbytečného odkladu,“ řekl ČTK předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM).