17. 4. 2013

Příprava a vývoj stavebních projektů v systému integrovaného plánování

Otázkou dopadů stavebního průmyslu na ekologii a přijmutím razantních změn do zavedených postupů v organizaci vývoje stavebního projektu se jako člen ÖGNI (Ökologische Gesellschaft für Nachhaltige Immobilienwir­tschaft) aktivně zabývá nadnárodní skupina DELTA. Ta se snaží prosazovat proces integrovaného plánování do svých aktuálních projektů ve všech čtyřech zemích v rámci Evropy, kde momentálně působí. Zeptali jsme se, jaké očekávání má Erik Štefanovič z české pobočky DELTA Projektconsult od systému integrovaného plánování: „Projekce má při stavebním záměru jednu z největších pák na realizaci funkční budovy, jenž je orientovaná na životní cyklus, bude tedy funkční a z energetického pohledu i ekonomicky provozuschopná i v budoucích třeba dvaceti letech“. Pokud se mluví o statistice, že pouze 44% činností ve stavebním procesu vytváří hodnotu, zbývající činnosti jsou tedy svým způsobem neproduktivní. Je tedy nutné se vážně zamýšlet nad tím, jak celý stavební proces do budoucna změnit k lepšímu, aby odpadly zbytečné náklady a naopak se stavební projekt maximálně orientoval na skutečné potřeby investora a optimalizoval z hlediska jeho budoucí funkce, prostoru a energetické náročnosti“.

id22302-01.jpg

Erik Štefanovič, jednatel DELTA Projektconsult

Integrované plánování je týmová práce

Proces integrovaného plánování E. Štefanovič definuje jako systém neizolovat jednotlivé subjekty podílející se na výstavbě, ale naopak přizvat všechny odborníky z potřebných oblastí již při zrodu projektu k jednomu stolu a zahájit tak zcela nový systém spolupráce a výměny odborných informací a poznatků na základě zkušeností. „Integrované plánování vnímám v podstatě jako souhrn praktických poznatků a shluk příslušných odborníků na jednom místě. A to především v té nejdůležitější fázi projektu. Tedy hned v počátku, kdy se řeší vývoj projektu podle zadaných cílů a očekávání investora. Je to týmová práce mnoha stavebních odborníků, která výrazně zlepší proces plánování, zeefektivní projektování, zkrátí dobu výstavby a sníží investiční výdaje investora nejen při výstavbě, ale také údržbě či provozu budovy,“ vysvětluje E. Štefanovič a ještě doplňuje: „Výstavba je týmový proces, který díky obrovskému počtu subjektů podílejících se na realizaci stavby může vést k fiasku, rozčarování a tradičním sporům. Pro investora je systém integrovaného plánování záruka, že stavební tým vytvoří maximálně optimalizovaný projekt na základě zadání investora. Proces začíná analýzou hlavního cílu či poslání, kterému má nový objekt sloužit. Architekti spolu se stavebními inženýry vypracují stavební řešení, které bude nejlepším výsledkem z pohledu ekonomického, ekologického a sociokulturního.“

Pro zdravotnictví, průmysl i obchod

Od provozu, který začínal v rakouském Welsu ve dvou lidech, se ze společnosti DELTA postupně vyvinula celoevropská skupina podniků. Ve snaze poskytnout zákazníkům co nejúplnější servis DELTA rychle rozšiřovala spektrum činností i o takové oblasti, jako je technika budov, plánování logistiky, řízení projektů a též IT. V současné době je DELTA komplexním poskytovatelem služeb v oblasti pozemního stavitelství a zakládá si na dodržování odhadovaných nákladů a termínů. Skupina DELTA čítá zhruba 170 zaměstnanců, kteří působí v oblastech architektury, projektování, řízení staveb, IT, trvale udržitelného stavebnictví a právo a řízení konfliktů. S osmi dceřinými společnostmi je dnes zastoupena v Rakousku, České republice, na Slovensku a na Ukrajině. V roce 2010 vytvořila skupina DELTA hrubý obrat v honorářích ve výši 11 mil. eur a každým rokem spravuje stavební projekty v celkové hodnotě zhruba jedné miliardy eur. DELTA se zaměřuje na pozemní stavby pro zdravotnictví, vzdělávání, průmysl, administrativu a rovněž pro obchod a volnočasové aktivity.

Poměr nákladů ve stavebnictví

id22302-02.jpg