6. 1. 2021

České stavebnictví je v EU na 17. místě

Stavební sektor ČR bylo loni do konce září s meziročním poklesem o 6,6 % mezi 28 zeměmi Evropské unie co do vývoje produkce na 17. místě. Meziročně si Česko polepšilo o dvě místa, v porovnání s koncem prvního pololetí na tom bylo o čtyři příčky hůře. Vyplývá to z údajů evropského statistického úřadu Eurostat. V zemích EU stavebnictví v prvních devíti měsících vykázalo snížení produkce v průměru o 6,4 %.

„Česká republika paradoxně doplatila na velmi nízkou nezaměstnanost. Po odchodu pracovníků z Východu nebylo možné nalézt dostatek stavebních dělníků na českém pracovním trhu. To vedlo k pozastavení některých projektů. Navíc některé restrikce z jarního období můžeme zpětně vyhodnotit jako zbytečně přísné. To mělo negativní vliv na stavebnictví i celou řadu dalších odvětví,“ komentuje tento vývoj analytik BH Securities Štěpán Křeček. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se mnozí zahraniční dělníci vrátili do zemí svého původu, což podle nej vedlo k výraznému propadu stavební produkce především v západní Evropě. „Jasně se ukázalo, že Západ je výrazně závislý na pracovní síle z Východu a bez vzájemné spolupráce fungují evropské regiony výrazně hůře,“ podotkl Š. Křeček.

„Srovnání meziročních změn stavebních výkonů mezi zeměmi ukazuje, že v řadě z nich nesrazila pandemie odvětví na kolena. Především země severní Evropy, ale také Německo a Rumunsko dokládají, že pro ně není heslo ´proinvestovat se z krize´ pouhou frází. Lze předpokládat, že aktivnější roli obstarávají veřejné investice. Stavebnictví tak v těchto zemích získává na významu z hlediska ekonomiky jako celku,“ doplnil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

EU: meziroční změna výkonu stavebnictví

(podle zemí, rok 2020, období leden – září)

Země Index (v procentech)
Rumunsko 17,8
Malta 5,1
Chorvatsko 3,6
Lotyšsko 2,9
Německo 2,4
Dánsko 2,0
Finsko 1,6
Nizozemsko -0,4
Švédsko -0,4
Slovinsko -2,4
Litva -3,3
Portugalsko -3,9
Rakousko -4,2
Polsko -4,7
Estonsko -5,9
Bulharsko -6,1
Česko -6,6
Belgie -8,2
Lucembursko -9,9
Maďarsko -11,0
Irsko -11,1
Slovensko -11,5
Řecko -13,1
Kypr -13,5
Španělsko -13,9
Francie -17,9
Británie -17,9
Itálie -20,1
Průměr EU -6,4

Zdroj: Eurostat

ČTK