15. 7. 2020

Praha jedná o změně ÚP pro Florenc

Na pozemcích autobusového nádraží Florenc by mohly v budoucnu vyrůst nové budovy. Výbor územního rozvoje magistrátu totiž doporučil ke schválení podnět na změnu územního plánu podaný firmou ČSAD Praha, která nádraží a okolní pozemky vlastní. Zároveň výbor souhlasil i se zástavbou sousedního pozemku, který vlastní skupina Penta – ta se bez úspěchu snažila zmíněné pozemky ČSAD odkoupit. Součástí obou změn je závazek, aby obě společnosti při plánování budoucí zástavby spolupracovaly s magistrátem a městskými částmi Praha 1 a 8.

První část projektu Penty se nachází v okolí Masarykova nádraží. Firma má zatím nepravomocné územní rozhodnutí na stavbu dvou bloků budov na brownfieldu kolem ulice Na Florenci. Navazující druhá etapa by měla zasahovat právě k autobusovému nádraží.

Projekt Penty vyvolává také negativní reakce. Kritizuje ji opozice v Praze 1, Český národní komitét Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS), Národní památkový ústav a Klub za Starou Prahu. Pražský magistrát se s Pentou dohodl, že v druhé části projektu, který je plánován směrem na Florenc, bude minimálně 40 % bytů. Jedná se o reakci na kritiku, že stavba čistě kancelářských budov bude znamenat vytvoření „města duchů“. Podobné vyznění má i včerejší doporučení magistrátního výboru.

ČTK