8. 8. 2011

Vídeň: Alexander Brodsky v Az W

Slavný a významný ruský architekt Alexander Brodsky vytvořil pro vídeňskou galerii Architekturzentrum Wien (Az W) výstavu s názvem „It still amazes me that I became an architect…“ – „Stále mě udivuje, že jsem se stal architektem…“. Tuto pro Brodskyho klasickou ironii najdeme ve velké části architektova díla. Brodsky se vždy pohyboval na hranici mezi architekturou a uměním, kterou ve své práci dennodenně překračuje z jedné strany na druhou.

id19749-02.jpgid19749-03.jpg

Pro jeho projekty je charakteristický jasný a jednoduchý styl, který doprovází pocit teatrální síly. Nikdy ale přitom nehrozí, že by Brodskyho dílo bylo kýčovité či nostalgicky překonané. Často se v něm setkává ostrá kritika systému s jemnou ironií. Tu vyjádřil například v takzvaném „pavilónu vodky“, který vznikl v roce 2003 pro festival současného umění a který byl celý postaven z okenních rámů zbořené továrny a měl sloužit jen a jen rituálu pití vodky. Brodsky tím také navazuje na svoje hledání alternativní ruské identity.

id19749-04.jpgid19749-05.jpg

Výstavu, kterou připravil Brodsky speciálně pro Az W, tvoří strhující instalace, která má návštěvníky zcela upoutat. Den se mění v noc, dimenze času a prostoru jako by se ztrácely a návštěvník putuje uměle stvořenou archeologickou komorou divů.

Alexander Brodsky se narodil v roce 1955 v Moskvě, kde studoval architekturu. V 80. letech dosáhl uznání a popularity jako člen skupiny tzv. „papírových architektů“. V roce 1996 se přestěhoval do New Yorku, v roce 2000 založil v Moskvě své netradiční architektonické studio.

Výstava je pro návštěvníky otevřena do 3.10.2011. www.azw.at

Fotografie:

  1. Dům blízko města Tarusa, 2006, © Yuri Palmin
  2. Ice Pavillion, 2002, © Yuri Palmin
  3. Rotunda I v oblasti Kaluga, © Yuri Palmin
  4. Pohled na výstavu v Az W, © Pez Hejduk
  5. Pohled na výstavu v Az W, © Pez Hejduk