7. 9. 2018

Nový bazén se v Opavě stavět nebude, nenašla se stavební firma

Nový bazén se v Opavě zatím stavět nebude. Radnice totiž ani na druhý pokus ve veřejné soutěži nenašla firmu, která by projekt s náklady kolem 380 milionů korun zrealizovala. Část vyčleněných peněz magistrát proto použije jinak. Doplatí například úvěr bezmála 100 milionů korun. Chystají se ale i opravy fasád budov. Záměr musí ještě v září schválit zastupitelstvo. Novinářům to řekl primátor města Radim Křupala (ČSSD).

„Ani ve druhém kole soutěže se nepřihlásil ani jeden zájemce o stavbu. Předpokládám, že to je složitostí projektu i tím, že nyní mají firmy dost jiné práce,“ řekl primátor. Svou roli podle něj sehrálo i končící funkční období radnice. „Je jasné, že stavět se začne v dalším volebním období. Zástupci některých opozičních klubů dopředu avizovaly, že s projektem mají problém, a pokud uspějí, budou jej chtít změnit,“ řekl Křupala.

V nejbližší době se nové výběrové řízení vyhlašovat nebude. Současný bazén je téměř ve středu města a některým lidem se jeho přemístění do okrajové části nelíbí. Obávají se zhoršené dostupnosti. Jiní naopak vítají, že se z frekventované komunikace přesune do klidnější části.

O novém bazénu se ve městě mluví delší dobu. Před lety vznikla první studie, podle které měl mít objekt dvě patra a k bazénu měly vést tobogány. Radní ale dali studii přepracovat, aby snížili náklady. Podle současných plánů města by měl být objekt jednopatrový, s jedním plaveckým bazénem o délce 25 metrů a s šesti drahami. Stejně velký by měl být i rekreační bazén s vodními prvky, jako jsou trysky a divoká řeka. Součástí by měly být sauny, masážní sprchy či bufet. Pro veřejnost se nový bazén měl otevřít na konci roku 2020.

ČTK