4. 9. 2018

Projektanti očekávají meziroční růst oboru o 7,7 %

Projektanti v Česku letos očekávají ve svém oboru meziroční růst o 7,7 procenta, optimističtější jsou společnosti zaměřené na inženýrské stavby. V příštím roce projektanti počítají s poklesem tempa růstu na 4,9 procenta. Zakázky mají v průměru na deset měsíců dopředu. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti CEEC Research, jehož výsledky dnes prezentovala na konferenci projektových firem.

„Již od začátku roku to vypadá, že letošní rok by mohl být po delší době rekordním, co se týká objemu tržeb. Pro firmu a její zaměstnance je to na jednu stranu pochopitelně příznivé, dostatečné finanční zázemí umožní dát zaměstnancům adekvátní platové ohodnocení. Na druhou stranu je nutno ještě více hlídat a také udržovat kvalitu projektových prací,“ uvedl výrobní ředitel Sudop Praha Ivan Pomykáček.

Projektové společnosti zaměřené na inženýrské stavby, tedy hlavně dopravní infrastrukturu, očekávají letos růst sektoru o 8,6 procenta. Firmy zaměřené na pozemní stavitelství počítají s růstem o sedm procent.

Spolu s růstem objemu projektových prací podle ředitelů oslovených firem porostou také tržby. Letos v průměru o 6,8 procenta, v příštím roce o 5,2 procenta. Nárůst ziskovosti zakázek očekává 45 procent firem, pokles předpokládá sedm procent.

Projektové společnosti pracují dlouhodobě na hranici svých možností, aktuálně jsou jejich kapacity vytíženy v průměru na 96 procent. Tři čtvrtiny z nich postrádají samotné projektanty, pětině chybí vedoucí projektů. Meziročně letos zvýšilo svým pracovníkům mzdy 82 procent projektových firem, v průměru o necelou desetinu.

ČTK