27. 4. 2018

Trend Report 2018: realitní trh prosperuje

Společným jmenovatelem všech kapitol letošního Trend Reportu – ročenky Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí – je prosperita. Ekonomice se daří a realitní trh zažívá dlouhodobou konjunkturu. Lednová prognóza České národní banky počítá s tím, že růst české ekonomiky se sice oproti loňskému roku zmírní, v letošním i příštím roce ale přesáhne 3 %.

Letošní Trend Report ale upozorňuje, že navzdory tomu Česku hrozí nedostatek dostupného bydlení, především v Praze. Růst cen rezidenčních nemovitostí, predikovaný v loňském vydání ročenky, se vyplnil a experti začínají mluvit o cenové bublině. Varují, že vlastní bydlení, stejně jako bydlení v pronájmu, se stává nedostupným pro nižší příjmové vrstvy obyvatelstva, především pro mladé lidi. Hlavním důvodem bylo pomalé povolování nových projektů ze strany úřadů a z toho pramenící nárůst průměrné ceny bytů.

Příznivá ekonomická situace se podepisuje na rekordně nízké neobsazenosti českých kanceláří – ta v průběhu roku 2017 klesla v metropoli z 10,55 % na 7,47 %, což je historicky nejnižší číslo. Největším tahounem poptávky po kancelářských prostorech byly IT společnosti a sektor poradenských služeb. V roce 2017 se celkový hrubý objem uzavřených transakcí v Praze vyšplhal na rekordních 540 800 m2. To představuje meziroční nárůst o 30,5 %.

Český trh s nemovitostmi dnes přitahuje nejen zahraniční, ale i lokální investory. Celkový objem investic v ČR dosáhl v roce 2017 zhruba 3,56 miliard eur, což představuje mírný 3% pokles ve srovnání s rokem 2016.

Letošní Trend Report konstatuje, že ohledem na velmi dlouhé schvalovací procesy nejsou developeři schopni pružně a adekvátně reagovat na aktuální trendy a s nimi spojenou poptávku. Vedle pomalého procesu povolování staveb odborníci zmiňují jako druhý negativní faktor výstavby v Praze chybějící Metropolitní územní plán. Celkově nejasná a nepružná legislativní situace, týkající se přípravy a realizace stavby, je největším problémem českého nemovitostního trhu.

Trend Report ARTN vydává již od roku 2002, přičemž od roku 2005 je jeho nedílnou součástí komplexní průzkum, který shrnuje názory expertů ze všech oblastí nemovitostního trhu.

SF/pb